Nu fældes langs Øle Å
I løbet af september 2014 foregår den aktive del af restaureringen af Øle Å. Hvis man går en tur langs Øle Å Stien vil man blive mødt med markeringsbånd, spraymaling og eventuelt store maskiner.
Restaureringen har til formål at give plads til en naturlig udvikling i og omkring Øle Å. Området langs åen, kaldet den ripariske zone, er i dag domineret af plantede rødgraner til produktion. Rødgranerne har en række negative konsekvenser for naturindholdet i den ripariske zone, f.eks. ved at kun en begrænset mængde lys og vand kommer ned til jordoverfladen og den urtevegetation som findes hér.
Samtidigt er grannåle en dårlig fødekilde for vandløbets invertebrater, som igen er fødekilde for den lokale ørredbestand. Den faktiske effekt kendes imidlertid ikke, og vil blive belyst af projektet. Læs mere om projektet, og om de forskningsområder som dækkes af projektet.
Færdes man som skovgæst langs Øle Å, skal man holde sig på god afstand af maskinerne. Et træ som fældes kan være livsfarligt, og der er således en minimum sikkerhedsafstand på 100 meter, gerne meget mere.
Den massive nedbør som ramte Østbornholm lørdag den 13. september, er også gået ud over fældningen ved Øle Å. Vandstanden steg nogle steder mere end 50 cm, og mange af de steder, som skal fældes, er jorden nu vandmættet. Der bliver derfor taget ekstra hensyn til hvor maskinerne kører.