Afbrænding af skovbunden
I vinteren har vi foretaget eksperimentel afbrænding af skovbunden langs Øle Å. Naturstyrelsen Bornholm hjalp til med ekspertise og udstyr.
Efter fældningen langs Øle Å følger vi nøje hvordan vegetationen udvikler sig. Under rødgranerne er blevet opbygget et lag af langsomt omsættelige gamle nåle, nogle steder op til 10 cm. Det forventes at dette såkaldte førnelag vil bremse udviklingen af en naturlig varieret skovbundsvegetation. For at teste om man ved yderligere indgreb ville kunne skyde genvej og hurtigere få naturen på ret kurs, har vi etableret en række kontrollerede behandlinger af førnelaget; vi har frahegnet vildtet, skrapt førnen væk, sået frø af hjemmehørende træarter og så har vi brændt skovbunden af.
Skovbrænde er fra naturens hånd en del af skovøkosystemet. Ikke en hyppig begivenhed, men en med væsentlig indflydelse på vegetationens sammensætning. Dertil har skovbrænd tidligere været brugt aktivt af mennesker i Danmark.
Naturstyrelsen bruger aktiv afbrænding som et værktøj til naturfovaltningen. Det er typisk på lysåbne græsdominerede arealer f.eks. på Hammeren, men sjældent i skove. Naturstyrelsen Bornholm gav med deres ekspertise en hjælpende hånd ved Øle Å, og i de kommende år følger Øle Å projektet hvordan vegetationen vil udvikle sig herefter.