Hvad er økologisk restaurering?

Øle ÅØkologisk restaurering betyder at sætte naturens udvikling på rette kurs. I praksis indebærer det ofte enten at rydde op efter en forurening eller at gøre op med en særlig ressourceudnyttelse eller produktion. Langs Øle Å gøres op med en intensiv tømmerproduktion, som på ambitiøs vis er plantet helt ned på brinkerne af åen, og i stedet skabes plads til en fri udvikling af den hjemmehørende flora og fauna.

Den internationale sammenslutning af forskere ’Society for Ecological Restoration’ har udgivet en introduktion til økologisk restaurering (på engelsk), som ligger til grund for Øle Å projektet. Download introduktionsbogen: SER International Primer on Ecological Restoration.

Restaureringen af Øle Å bygger i øvrigt på disse 5 principper for god vandløbsrestaurering, som blev defineret af den amerikanske forsker Margeret Palmer og kolleger i 2005:

  1. Til grund for projektet bør ligge en specifik referenceforestilling af et dynamisk vandløb i god økologisk tilstand, som ville kunne findes på stedet.
  2. Vandløbets økologiske tilstand skal blive målbart forbedret gennem restaureringen.
  3. Det restaurerede vandløb skal være bæredygtigt i sig selv og resilient mod udefra kommende forstyrrelser, således at der højst er behov for minimale efterfølgende indgreb.
  4. Der må ikke forårsages vedblivende skader på økosystemet under selve restuareringsindgrebet.
  5. Der skal foretages undersøgelser af økosystemet både før og efter restaureringen, og resultaterne skal gøres offentligt tilgængelige.

Vi forventer, at restaureringen vil øge oplevelsen af naturen og landskabet for fastboende bornholmere og turister, som færdes langs dette varierede danske ”bjergvandløb”.